Softwarematige hulpmiddelen

Personen met ALS hebben vaak heel wat moeilijkheden om te werken op pc en om te communiceren. Op internet zijn heel wat websites die software aanbieden om gemakkelijker te werken en om een computer te laten spreken. Hieronder een overzicht.

 

SPRAAKPROGRAMMA’S

Speak It

Is een spraakapplicatie waar je je eigen tekst mee kan ingeven voor iPad en iPhone. Hiermee kunnen pALS eenvoudig en zelf met familie en vrienden blijven communiceren. Zeer geschikt. Deze app kost 1,79 euro en is te downloaden via iTunes. Wanneer je de app hebt aangekocht kan je in de applicatie extra stemmen voor andere talen kopen voor 0,89 euro. Voor de Nederlandse stemmen kies je voor Femke en Max.

 

KlikPraat

Met de KlikPraat App kunnen ALS-patiënten met familie, vrienden en zorgverleners blijven communiceren via hun iPad. Vooraf worden dialogen vastgelegd, die op een multiple choice manier kunnen worden doorlopen. Het kiezen van de zinnen door de mensen met ALS, kan met één schakelaar. Deze app kost 4,99 euro en is te downloaden via iTunes.

Voorbeeldvideo

Meer_informatie.pdf

 
 
Click to talk

Click to talk - Klik hier

 

pVoice

pVoice is een softwareprogramma voor personen met een handicap die niet kunnen spreken en bovendien erg beperkt zijn in hun mogelijkheden om een computer te bedienen. pVoice geeft de mogelijkheid te spreken via de computer door het selecteren van symbolen of foto’s.

http://www.oatsoft.org/Software/pvoice

 

CHIP Speaking

CHIP Speaking is een programma waarmee de gebruiker tot 99 boodschappen kan opnemen. Je kan de boodschappen zelf inspreken of laten inspreken door iemand anders of door een computerstem.

www.chipspeaking.com 

 

Sitepal

Sitepal is een programma waarmee je kan praten in verschillende talen.

Het is wel een demo, je kan het tot 15 keer gebruiken, maar wanneer je de toepassing sluit en terug opent is deze weer beschikbaar.

http://www.oddcast.com/home/demos/tts/frameset.php?frame1=talk

 

WOORDVOORSPELLINGSSOFTWARE

ENA-letterkaarten

Hoe kan je het snelste al scannend (rij-kolom) in het Vlaams woorden vormen via een letterkaart? Op een ENA-kaart staan de letters in zo’n volgorde geschikt dat je er snel woorden mee kan spellen.

http://modem.kinsbergenvzw.be/materiaal/168-letterkaarten.html

 

MultiMail

Multimail is een elektronisch e-mail programma waarin ook woordvoorspelling zit.

www.oatsoft.org/Software/multimail/?searchterm=multimail

 

Let-Me-Type

LetMeType is een volledig gratis woordvoorspellingsprogramma. Het kan werken met woordparen en heeft heel wat instelmogelijkheden.

www.clasohm.com/lmt/en/

 

VOORLEESSOFTWARE

Sayz Me

Sayz Me is tekst-naar-spraak software dat wil zeggen dat het programma getypte tekst luidop voorleest.

http://sourceforge.net/projects/sayzme/

 

Deskbot

Deskbot is ook tekst-naar-spraak software. Het programma helpt je om teksten op de computer voor te lezen. De teksten kunnen in elk mogelijk programma staan (Word, PowerPoint, internet, ...). Een zelf gekozen figuurtje, de Agent, leest de tekst voor jou voor.

www.bellcraft.com/deskbot/

 

HELP Read

HelpRead is tekst-naar-spraak software. Je kan weinig veranderingen aanbrengen aan de stem en hebt weinig bijkomende mogelijkheden, maar het is wel een gratis product.

http://www.ldpride.net/helpread.htm

 

Narrator

Narrator is tekst-naar-spraak software. Het programma werkt onder Windows 98, 2000 of XP.

www.microsoft.com/enable/training/windowsxp/narratorturnon.aspx

 

Word Agent

Word Agent bestaat uit een sjabloon binnen MS Word, waarbij een extra werkbalk wordt voorzien. Via deze werkbalk kan je een Word document rechtstreeks laten voorlezen door een zelf gekozen figuurtje. (='Agent'). Je kan het volledige document, enkel de geselecteerde tekst of vanaf de cursor laten voorlezen. Er is ook een pauze knop voorzien. Word Agent werkt enkel samen met MS Agent.

http://hendrike.home.xs4all.nl/Gebruik/Word_agent.html

 

COMPUTERAANPASSINGEN AAN GEWONE MUIS

Enable Viacam (Gratis download)

Software om via hoofdbewegingen de muiscursor te bedienen. Kan geïnstalleerd worden op een gewone pc die uitgerust is met een webcamera.

www.eviacam.sourceforge.net

 

Dwell Clicker

Met dit programma kunnen de muiskliks worden gesimuleerd.

www.sensorysoftware.com/dwellclicker.html

 

Joystick to mouse

Dit programma zorgt ervoor dat elke speljoystick als een computermuis kan reageren.

atzitznet.no-ip.org/Joy2Mouse3/Joy2Mouse3.htm

 

IconArt

Een goed, gratis, gebruiksvriendelijk programma om o.a. geanimeerde muiscursors te maken en te bewerken.

www.conware-pro.com/products/ia/about.php

 

Stereopsis

Laat toe om snel vooruit (naar volgende browserpagina) en terug (naar vorige) te keren door met de muispijl respectievelijk rechts en links tegen de beeldschermrand te bewegen of te laten botsen. Erg handig voor mensen die grof bewegen.

www.stereopsis.com/bumper/

 

COMPUTERAANPASSINGEN: TOETSENBORDEN OP HET SCHERM

Click-N-Type

Click-N-Type is een toetsenbord op het scherm met woordvoorspelling en macro's. De selectie van de letters kan enkel gebeuren via de muis of een muisalternatief, niet met scanning!

www.lakefolks.org/cnt/ meer uitgebreid : members1.chello.nl/~p.kavelaars/screentoets.htm

 

SAW

SAW is een toetsenbord op het scherm dat zowel met de muis als met één functietoets kan worden bediend. Er worden verscheidene toetsenborden meegeleverd. Eigen toetsenborden kunnen worden aangemaakt.

www.ace-centre.org.uk/

klik op RESOURCES, dan op SOFTWARE en tot slot op SAW

 

Clavicom

Clavicom is een oorspronkelijk Franstalig toetsenbord op het scherm. Je kan letters klikken op het scherm. Het softwarepakket bevat ook een Franse woordvoorspeller (d.w.z. dat je de eerste letter van het woord typt en dat het programma een reeks woorden opgeeft die met die letter starten, zo kan je met minder toetsaanslagen een boodschap uittypen).

http://guillaumergo.free.fr/clavier2.htm

 

Virtual Online Keyboard

Dit is een toetsenbord op het scherm. Het functioneert goed onder Windows 2000, maar niet onder Windows XP.

imtranslator.net/keyboard.asp

 

Schermtoetsenbord van Microsoft

Dit is een toetsenbord dat standaard op je pc aanwezig is. Via “Alle programma’s” onder de “start”-knop van je pc ga je naar bureauaccessoires. Hier klik je op “Toegankelijkheid” en vervolgens op “Toetsenbord”.

http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/Type-without-using-the-keyboard-On-Screen-Keyboard

 

OnScreenKeys

OnScreenKeys biedt een hoog geavanceerde, maar toch makkelijke, manier om gebruik te maken van een virtueel toetsenbord dat het voor iedereen mogelijk maakt met een handicap om snel en eenvoudig tekst te typen in een willekeurig tekst veld op een computer scherm door slechts de muis aanwijzer over de toetsen van het virtuele toetsenbord te bewegen. Deze software is gedurende 30 dagen gratis te gebruiken.

http://www.onscreenkeys.com/nl/index.htm

 

Overzicht meerdere programma's en installaties:

Voor een aantal van de bovenstaande programma’s vind je op members1.chello.nl/~p.kavelaars/gratissoft.htm praktische uitleg van hoe je ze moet installeren en gebruiken.

 

ALS Liga Belgie vzw | webdesign: IWIS b.v.b.a.