Studenten ontwikkelen app voor ALS-patiënten

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

23-12-2014

Studenten aan de Carnegie Mellon University ontwikkelen app voor ALS-patiënten

Door MICHAEL LYNCH


Er zijn naar schatting 30.000 Amerikanen met amyotrofische laterale sclerose of ALS, zegt de ALS Association.

Neil Alexander is daar een van.

“Uiteindelijk word je verlamd”, zegt hij, “en kan je niet meer spreken”.

In zo’n gevallen bewijst iExpress zijn nut.

Dankzij de app, ontwikkeld door laatstejaars aan de Carnegie Mellon University, Abhishek Sharma en Douglas Rew, kunnen ALS-patiënten digitaal communiceren met hun zorgdragers. Door middel van een eye-tracker en een tablet kunnen patiënten een bericht selecteren en verzenden door er slechts naar te staren.

“Ik kan met dit programma een bericht verzenden naar mijn vrouw dat ze op haar smartphone ontvangt”, zegt Alexander. “Dat geeft haar de vrijheid om wat rond te kuieren in de buurt van het huis of in de tuin terwijl ik toch met haar kan communiceren.”

De app kan worden gebruikt om de zorgdrager te laten weten wanneer een patiënt honger heeft, wanneer hij/zij naar het toilet moet, iets wil zeggen of in geval van nood. Alle berichten hebben een typisch geluid zodat de zorgdragers weten hoe dringend de situatie is. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een noodgeval dan zal het waarschuwingssignaal luiden zoals een alarmsignaal, maar als de patiënt gewoon iets wil zeggen, dan gaat het eerder om een zacht getinkel.

Volgens Alexander is het beperkte aantal signalen het enige nadeel van de app.

“Het is de bedoeling dat deze app eenvoudig, betaalbaar en gemakkelijk te verspreiden is en dat moet worden gecompenseerd”, zegt hij.

Sharma geeft toe dat de app tekortkomingen heeft, maar zegt dat het noodzakelijk is om de nauwkeurigheid van de app te verbeteren.

“Het gebruik van een tablet beperkte ons in ruimte”, zegt hij. “Een ander punt is dat te veel knoppen het risico met zich meebrengt dat als dingen worden gewijzigd, als het apparaat verandert of als het scherm verandert, de patiënt misschien niet meer in staat is de gewenste knop in te drukken.”

Volgens Alexander en Sharma zijn eye-trackers niets nieuws, maar ze zijn gewoonlijk wel duur met een kostprijs van enkele duizenden dollar. Het systeem van iExpress werd zo ontworpen dat het slechts enkele honderden dollar kost, zegt Alexander.

Sharma zegt dat Alexander werd betrokken bij alle ontwikkelingen en proeven zodat ze de werking van de app in levensechte situaties konden bestuderen.

“Het geeft een heel goed gevoel om iets te creëren dat echt toepasbaar is en dat meteen door patiënten kan worden gebruikt in het echte leven”, zegt Sharma.

 

Vertaling: Cathalina Depoorter

Bron: WESA

Share