MIROCALS: Nieuwe ALS klinische studie aangekondigd

14-07-2015

De ALS/MND Association ondersteunt een nieuwe klinische studie, bekend als MIROCALS, die beoogt om met het recruteren van 216 mensen met ALS in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk te starten in de herfst van 2016.

De Modifying Immune Response and Outcomes in Amyotrophic Lateral Sclerosis - immuunrespons wijzigen en resultaten- (MIROCALS) studie streeft naar het bestuderen van de bestaande medicatie interleukine-2 als een mogelijke nieuwe behandeling voor ALS.

Het is een gezamenlijke klinische studie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, ondersteund door een toekenning van 6 miljoen euro van de Europese Commissie, met de extra financiering van 0.5 miljoen euro van de Franse regering en nog een 0.5 miljoen euro die momenteel overwogen wordt door de ALS/MND Association.

‘n Hoge dosis Interleukine-2 is vele jaren gebruikt om kanker te behandelen. Er is echter geopperd dat het bij veel lagere doses voordeel kan hebben bij de behandeling van een aantal immunologische ziekten. Veranderingen in het immuun systeem zijn gekoppeld aan de snelheid van progressie van de ziekte ALS, dus als een verandering van het immuunsysteem een schadelijke rol speelt, dan zou herstel van dit gebrek aan evenwicht heilzaam kunnen zijn.

De twee wetenschappers achter dit project zijn gerenommeerde ALS-onderzoekers, Prof Nigel Leigh (Brighton en Sussex Medical School) en Dr. Gilbert Bensimon (Hôpital Pitié-Salpétrère, Parijs).

Prof Leigh en Dr Bensimon zullen starten met werken aan de essentiële basiselementen vanaf september 2015, inclusief een kleine piloot studie in Frankrijk, voordat het recruteren van deelnemers in de hoofstudie in het najaar van 2016 beginnen kan.

De directeur van Research Development van de ALS/MND Association, Dr Brian Dickie, zei: "de vereniging is verheugd betrokken te worden bij deze klinische studie, die twee toonaangevende klinische onderzoekers verenigt met een schat aan ervaring in het ontwerpen en implementeren van klinische studies in ALS.

"Aangezien interleukine-2 al goed bestudeerd is, kunnen we het effect van de medicatie op het immuun systeem met welomschreven biomarkers monitoren, wat ons zal toelaten om reacties op behandeling te 'individualiseren', en ook enkele van de nieuwe biomarkers te bestuderen die aan ziekte progressie zijn gekoppeld. Dit werk zal worden gedaan door vooraanstaande ALS-biomarker onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Zweden."

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Motor Neurone Disease Association

Share